HVĚZDNÁ HODINA

recenze

Hvězdná hodina (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Hvězdná hodina

71/2024
HVĚZDNÁ HODINA 1.díl
CORINA BOMANN
Nakl. IKAR
Rok vydání 2024
480 stran
4,5*/5

Roku 2019 byla má oblíbená spisovatelka CORINA BOMANN hospitalizována v berlínské nemocnici Waldfriede. Zde ji zaujala vitrína s dobovými fotografiemi, které mapovaly historii této instituce. A já jsem neskutečně moc ráda, že ji zaujala natolik, že zde máme novou historickou sérii ANDĚLÉ V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH.

V prvním díle se pohybujeme v letech 1919 až 1929 a jsme přímými svědky vzniku nemocnice Waldfriede, která vznikla pod záštitou církve adventistů sedmého dne a zpočátku zde měli pracovat pouze její členové. Jak se však nemocnice rozrůstala, od tohoto se upustilo.

Hlavní hrdinka této knihy je mladá zdravotní sestřička Hanna, která se po prožitém traumatu ocitá ve Waldfriede, aby se po boku jejího zakladatele lékaře Conradiho snažila vybudovat jednu z nejlepších nemocnic v širokém okolí. Nebyl to vůbec jednoduchý úkol, bylo krátce po první světové válce, německé hospodářství bylo díky válečným reparacím v hodně špatné kondici a budovat v době, kdy bylo všeho nedostatek, novou nemocnici, bylo vskutku obrovskou výzvou.

To bylo tak krásné čtení, je to opravdu téměř pětisestránková bichlička, ale já bych neškrtla jednu jedinou stranu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí o tehdejším zdravotnictví, o adventistické církvi, to vše na pozadí skutečných historických událostí. Již dva roky marně vyhlížím pokračování mé milované série o Nemocnici Nightingale a prozatím bohužel bezúspěšně, jsem tedy ráda, že zde máme něco obdobného. Již se neskutečně moc těším na srpen, kdy by měl vyjít další díl.

Pokud jste milovníci historických románů se zdravotnickou tématikou, určitě se po ANDĚLECH V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH podívejte. Nečekejte žádné zběsilé tempo, ten příběh si žádá svůj čas. Dozvíte se spoustu zajímavých informací, poznáte úžasné hrdiny, kteří zasvětili celý svůj život pomoci nemocným. Krásné to bylo...( KVĚTEN 2024)


Hvězdná hodina Hvězdná hodina Corina Bomann

Berlín 1919 . Na konci války mladou zdravotní sestru Hannu těžce poznamenala ztráta milovaného snoubence. Jen přechod do nově budované nemocnice Waldfriede ji dokázal vytrhnout ze začarovaného kruhu zoufalství, protože si nepřála ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář