Červený stan

Červený stan
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538030/bmid_cerveny-stan-663ab0976b8e6.jpg 4 98 98

Z písku pouště povstal pohnutý příběh, před nímž se skloní i Sinuhet… Dína, jediná dcera židovského praotce Jákoba, se odmítá smířit s rolí potupené chudinky, kterou jí ve 34. kapitole Knihy Genesis přisoudily letopisy Izraelitů. Dobrotivá pomocnice rázné matky Ley, přičinlivá žačka porodní báby a hlavně bystrá posluchačka hovorů, jež vedou četné otcovy partnerky ve stanu vyhrazeném pro dny, kdy je náboženské předpisy považují za „nečisté“, vylíčí krutou historii svého kmene kočujícího pouští Blízkého východu. Její ženský náhled na historii však není „kuchyňský“ – a už vůbec ne „pavlačový“. Ráda by jen poukázala na pravý stav věcí, zvláště když události dospějí k tragédii podnícené zájmem bohatého prince o její půvaby… Biblický apokryf Anity Diamantové o odhodlání lidského srdce povstat z písků času nehledě na přezíravost patriarchátu uhrane stejnou bezprostředností jako hlas egyptského léčitele Sinuheta. Neřkuli ho předčí. Dínina zpověď o síle začít znovu, děj se co děj, obletěla celý svět a roku 2015 se dočkala filmového zpracování s Rebeccou Fergusonovou v hlavní roli. Právem. Vervou podání se vyrovná proudu Eufratu a Nilu, na jejichž březích se odehrává, a ubezpečí nás, že láska vždy byla, je a bude ve vážnosti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The red tent , 1999


Interpreti: Kateřina Winterová
více info...

Přidat komentář

ElikaS
22.01.2024 4 z 5

Přiznám se, že o tomto příběhu jsem nikdy neslyšela. Je pravda, že biblické příběhy znám jen povrchně, a to především ty nejznámější, takže o tomhle jsem vůbec neslyšela. Každopádně musím říct, že mě knížka celkem příjemně překvapila.
Příběh se mi líbil, stejně jako atmosféra knihy. Knížka mi nádechem i stylem vyprávění připomínala Vzpurnou dceru, která se mi líbila moc.
Poslední dobou mě začínají bavit knížky, které odhalí i část historie a dobovou reálie, tak tomu bylo i v této knížce, i když podle toho, co jsem dohledala s fakty (jestli se tomu tak dá říkat), autorka nakládala volně. Každopádně knížka byla zajímavá a bavila mě.

Chytuš
09.01.2024 5 z 5

UCHOKNIHA. Před lety jsem viděla film, který se mi tenkrát hodně líbil, proto jsem si chtěla příběh připomenout i v jeho knižní podobě. A rozhodně nelituji - příběh Díny je okouzlující v obou podobách. O Díně Bible moc neříká, takže byl prostor pro vystavění originálního nového pohledu na celý její život. Knížka je hodně ženská v tom pozitivním slova smyslu - ukazuje život žen v tehdejší společnosti nikoli jako podřadných bytostí, ale žen, které si dokázaly v omezeních společnosti vytvořit svoje vlastní pravidla a dokázaly v rámci možností jít svou cestou, která ovšem v ničem neztrácela ženskost. Krásné a inspirující...


Andi
12.04.2023 4 z 5

Málokdy se stane, že jsou filmy lepší než kniha. Tohle je ten případ, každopádně jsem za knihu i za její zajímavý příběh ráda. Do filmu některé věci nedali a to je škoda.

Jarka88
05.10.2022 4 z 5

Nejdříve jsem viděla film a pak se mi dostala do rukou kniha
A až na některé pasáže se mi četla dobře a líbila se mi

Pavlina50
09.09.2022 3 z 5

Je to kniha o ženách a vzhledem k bytostně ženskému tématu – primárně určená taky pro ženy – trochu naivní, trochu idealizovaná, ale zároveň s ohledem na dobu, ve které se odehrává, i dost emancipovaná.
Líbila se mi ta propojenost s daleko známějšími biblickými postavami (Izák, Rebeka, Ezau, Jákob, Josef…), o existenci Díny v Jákobově rodu jsem totiž dosud vůbec neměla povědomí. Proto se mi líbil ten nápad vybrat si právě ji jako ústřední postavu a postavit na těch docela malých známých základech příběh Díny podstatně rozvitější, barvitější a obsažnější, než jaký lze dohledat například na wikipedii, a takto ho pak zasadit mezi ty známé příběhy ostatních členů její rodiny.
Dál už je to jen na vkusu čtenáře – chápu, že v mnoha případech může vyvolat určitě velké emoce a dojetí, na mě to ale stylem psaní působilo bohužel až moc červeně – přesně jako ten název knihy, stan, a hlavně to, k čemu byl určený.
Ale třemi hvězdami oceňuju tu fakt nápaditou myšlenku.

Sisssi
12.09.2021

Pohled na ženy a jejich postavení ve starověku přes růžové brýle. Příliš ženské, příliš idealistické, ale jako oddechovka dostačující - do chvíle, než se Dína zamiluje, protože příběhem její lásky k šekemskému princi se kniha začíná řadit k rychlospotřební a nezajímavé červené knihovně.

Leyla
18.07.2021 5 z 5

Krásna kniha o ženskej sile, spolupatričnosti, o rodinných putách a tradíciách, aj keď tie sú niekedy prekážkou ku šťastiu, v tej dobe však nebolo možné proti nim veľmi namietať.
Príbeh o sile lásky a odpustenia. Pri každom pôrode (vydarenom aj tom smutnom) som slzila, obdivovala som silu tých žien, rituály a tradície, ktoré sa diali v a okolo červeného stanu, súdržnosť rodiny, až po tie tragické udalosti, ktoré ju rozdelili.

rozarada
01.07.2019 5 z 5

Kniha mi přiblížila život urozených i prostých lidí, především žen, ve "starozákonní" době. Rozhodně stojí za přečtení, moc pěkné.

soukroma
01.04.2019 5 z 5

Dobré čtení: moc se mi do knihy po zkušenostech s autorčinou Bostoňankou nechtělo, čekala jsem červenou knihovnu na motivy jednoho drobného biblického příběhu, ale začetla jsem se a čím dál víc si v románu libovala.
Nebyla to červená knihovna (ani erotický román, jak tvrdí na novém obalu), byl to dobrý průvodce po části Genesis - od Izáka a Rebeky a jejích synů Ezaua a Jákoba. V centru dění je Jákob a jeho čtyři manželky (dcery Lábana) a kopec dětí, s Dínou jako jedinou dcerou. Jejíma očima se představuje (tedy jak si to představuje autorka) tehdejší způsob života rodiny pastýřů a vztahy mezi členy téhle velké rodiny, která se nakonec přesunula do zcela cizí země. Dínin milostný vztah s tamním princem je začátek jejího krvavého odloučení od rodiny, po němž definitivně uprchla do Egypta. A tam se po letech zase setkala se svým nevlastním bratrem Josefem.
Biblické postavy ožívají a spíše než otázce jednoho boha a víry se autorka věnuje životu - jeho smyslu ve vztazích s ostatními, v nichž spatřuje nesmrtelnost. (Víra je vůbec redukovaná na obřízku a odpor k domácím bůžkům.) Autorka dovyprávěla krátkou biblickou zmínku svým způsobem, nemusíme všemu věřit, ale čte se to opravdu hezky. 95%

Linda007
30.11.2018 4 z 5

Na můj vkus příliš mnoho jmen, která se pletla. Trošku překombinované, ale hezké ´´rozšíření´´ biblického příběhu.

zdenaR
24.10.2018 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře, zajímavé téma i zpracování. Je dobré si přečíst v dnešní uspěchané době příběh z biblické doby a zamyslet se nad životem i tím, co vlastně člověk potřebuje k životu.

Blanchidlo
16.07.2018 4 z 5

Byl to příběh drsný a nádherný zároveň. Konec jsem obrečela :) Trochu jsem se motala ve jménech, ale rodokmen na začátku knihy vždy poradil :) Jákob mi z počátku přišel jako velice sympatický muž. Bohužel ve chvíli, kdy začal být ve vleku svých dvou nevydařených synů (a jejich manželek), začal mi být nesmírně protivný. Z mého pohledu začal být stejný despota jako Lában, kterého celý život nenáviděl. Nesmírně jsem obdivovala Díninu odvahu, s jakou proklela celou rodinu a odkráčela. A červený stan, ach. Vůbec bych se nezlobila, kdybych "musela" také takto na 3 dny v měsíci odcházet odpočívat :) Ještě malé zamyšlení na konec - oč by byl svět jednodušší, kdyby se ženy dokázaly vzájemně respektovat namísto rivality, pomlouvání a falešných úsměvů, které mezi většinou z nich vládnou. Lea a Ráchel se sice neměly v lásce, ale přesto dokázala jedna druhou respektovat, stejně jako její znalosti a dovednosti...

Maanna
21.06.2018 4 z 5

Silný příběh o starozákonních ženách. Až na pár výjimek zůstaly mužské postavy trochu ploché a zejména do Jákobových synů se i autorka nebo překladatelka občas trochu zamotaly. Autorka vychází z méně známého biblického příběhu a znalosti historických reálií a výsledkem je velmi zajímavé a na smysly živě působící čtení. Tahle návštěva dalekého světa, kde ženy milovaly, radovaly se i trpěly stejně jako dnes, pro mě byla nádherná. Jedinou větší výtku ke konstrukci příběhu mám v případě Dínina prvního manželství - neumím si představit, že by dívka s jejím kulturním pozadím a výchovou šla dobrovolně a s lehkou hlavou spát s mužem, aniž by napřed získala požehnání otce nebo aspoň matky - to mi přišlo velmi málo věrohodné.

Sláča
04.06.2018 5 z 5

Kniha do které jsem se ponořila a nechtěla z ní ven. Čekala jsem popisné (a ne příliš zábavné) vyprávění příběhu ze Starého zákona, ale dostala jsem úžasný příběh ženy, příběh o ženách, ale určený nejen ženám ! - manžel také přečetl jedním dechem....

orinka3
01.02.2018 5 z 5

Právě jsem zavřela dočtenou knihu. Nečekala jsem, jak mě okouzlí. Pořád ve mně doznívá její ústřední téma - hluboké lidství a ženská solidarita. Ze začátku mi připadalo, že to bude jenom takové povídání o zvycích žen ve starověku. Jak jsem se mýlila. Vím, že je o fikci, ale notová osnova příběhu ve mně přesto rozezněla struny, o kterých jsem si až dosud myslila, že mi chybějí. Kniha je mimořádná. Když se necháte unášet vyprávěním Díny, budete se kolébat jako malé dítě v kolébce národů. Z té kolébky jsme vyšli všichni a stále jsme tady. Pokolení střídá pokolení. Lepší nebo horší? Záleží jenom na nás. Děkuji autorce, napsala to až nadpozemsky krásně.

hroneczek
25.09.2017 5 z 5

Kniha, myslím si, dosti reálně zobrazuje život a úděl tehdejších, někdy i dnešních, žen. S hlavní postavou Dínou jsem se tak sžila, že konec knihy jsem obrečela.

RADIN
21.08.2017 4 z 5

Dína, už to meno vo mne vyvoláva akýsi zvláštny pocit,kniha je pekne napísaná,u mňa palec hore.

tereza1198
14.06.2017 4 z 5

Ženy skryté v biblickém příběhu. Milující, trpící, soucitné i žarlivé. Všechny prožívají a naplňují své osudy o kterých se nikdy žádný velký příběh nenapíše. Krásný příběh o ženské pospolitosti a komunitě.

zuzana2599
13.04.2017 4 z 5

Silný a uhrančivý příběh o síle rodové pospolitosti, zradě a ženské touze, který si sice odehrává v době dávno minulé, no jeho poselství, lidské vlastnosti a touhy jsou blízké nám všem i dnes. Místy to bylo čtení syrové, ale krásně zpracované, uvěřitelné do sebemenšího detailu. Pro mě trošku jiná, nezvyklá kniha. S příběhem, který vychází ze Starého zákona, se čtenář nesetká tak často.

Atuin
13.04.2017 5 z 5

Autorka umí velice dobře naladit. Je to velice cit!ivé a emotivní a přitom to zůstává silné a výrazné. Neuvěřitelná empatie, lehkost a výraz. 5/5