Čtvrté křídlo

Čtvrté křídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/bmid_ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg 5 838 838

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

JSmerda
včera 5 z 5

Young Adult fantasy, zacíleno především na dívky. Kniha stojí na starém dobrém principu: z loosera se v průběhu výcviku stane eso, které bude klíčové v některé rozhodující bitvě. V tomto světě se jedná o původně adeptku na knihovnici, která se však musí přeškolit na dračí jezdkyni. Dobře vymyšlený a celkem fungující svět. Při čtení erotických scén na konci knihy by mě zajímalo, jak moc odpovídají myšlení dospívajících dívek :) Pokud akceptujete, pro jakou cílovou skupinu je knížka určená, tak si ji užijete. Čtvrté křídlo mi hodně připomínalo knihy Trudi Canavan.

Wajny
včera 5 z 5

Čtvrté křídlo bylo jednou z mých nejočekávanějších knih letošního roku. Slyšela jsem na ni jen samou chválu! Jsem ráda, že kniha opravdu poskytla vše, co slibovala. Bylo v něm vše, co mám ráda.
Autorka dokázala vytvořit prostředí plné akce, rivality, zvratů a vše dokreslila romantickou linku se sympatickými hlavními postavami.

Violet mě okouzlila svou odhodlaností, chytrostí a také svou neúnavnou snahou objevovat nové věci. Bála jsem se, aby to nebyla nějaká ufňukaná naivka, které najednou půjde všechno hned, i přes její handicap, ale autorka dokázala skvěle vystihnout její silné a slabé stránky, čímž působí opravdově.
Xaden je prostě perfektní! Můj další oblíbenec! Ze začátku je hodně tajemný, ale když ho poznáte, zjistíte, že je obětavý a milující.
Violet s Xadenem vytváří skvělé duo. Romantická linka – enemies to lover patří mezi mé oblíbené, zde je velmi dobře napsaná. Pomalý vývoj, postupné poznávání a skvělé rozhovory přidávají lince na opravdovosti.
Další postavu, kterou musím vyzdvihnout je Liam, jeho jsem si oblíbila z celé knihy úplně nejvíce. Bavila mě jeho povaha, přátelství a to, že je tak velký správňák, ale pro své přátelé udělá cokoliv.

Dračí svět, do kterého nás autorka zavedla, je skvěle promyšlený. Draci mají své vlastní charaktery a vazby, a jejich spojení s jezdci je fascinující. Já si ihned oblíbila Tairna, hlavně jeho sarkastické poznámky.
Atmosféra školy je perfektní! Bavil mě systém školy, výuka i jednotlivé zkoušky, všechny jsou velmi dobře napsané. Rivalita mezi studenty dodává příběhu na dynamice a napětí. Opravdu není snadné být mezi tolika konkurenty, ale i tak zde vznikají pevná přátelství.

Autorka se v knize nezdržuje zbytečnými popisy, jsou zde samé akce a zvraty, které nas drží v napětí. A ten konec? Wau!
Jediným mínusem je, že svět není tolik popsán. Autorka nejde do hloubky, chybí informace z minulosti, o povstání...v dalším díle se snad dozvíme více.

Čtvrté křídlo je kniha, která naplnila má očekávání na 100%. Akce, vztahy, tajemství – to všechno tvoří perfektní mix. Doporučuji ji všem!


Májenka193
14.05.2024 5 z 5

Vůbec nevím co napsat. Přitom mé dojmy z knihy jsou tak bouřlivé. Málo knih mě strhlo do svého světa tak jako tato. Asi se z toho musím trochu vypsat, stále plná emocí ze závěru knihy. Strhující děj bez chvilky odpočinku, hrdinka podle mého gusta oplývající dávkou humoru a ostrého jazyka, která sluší každému žánru. Hrdina se šrámy na těle i duši. Brilantně vybalancované. Skvělá angličtina (četla jsem originál) Prostě už mám v tašce druhý díl a lituji, že člověk musí taky někdy spát … Varování na závěr: pouštění hudebního podtextu “fantasy reading vás může dohnat k tomu, že slzu nepokrytě ukápnete třeba i v autobuse, ups

Agnesita
14.05.2024 4 z 5

Nejsem cílovka, jednak věkem a pak fantasy čtu minimálně. Knihu jsem přečetla, bavila mě, je čtivá. Zkrátka mě neuchvátila.

uzivatel9575
14.05.2024 5 z 5

Já absolutně nemám slov.. Tahle kniha se zařadila mezi naprostý Top a ta pozornost, která kolem ní je, je naprosto oprávněná! Ten spád je neuvěřitelný! Je to jako když Netflix vydá celou sérii seriálu najednou. Tolik, kolik se toho v ní událo by klidně dalo na dvě knihy nebo víc. Kdo váháte, neváhejte. Ta kniha má všechno. Budete se smát, plakat, budete napnutí, nadržení, vsechno na co vzpomenete :D

NikisGo
14.05.2024 5 z 5

Jedním slovem WOW! Jak jsem se obávala z větší reklamy ohledně této knihy, tak jsem ji přečetla za 3 dny. Od samého začátku to má drive a nutí číst dál. Violet mi byla moc sympatická a co se týka Xadena, tak ten u mě maximálně zabodoval. V každé sćeně je to s ním pikantkní a o těch erotických radši nemluvím už se nemůžu dočlat pokračování, protože konec mě dostal. Za mě úžasná kniha a doporučuji všem přečíst.

šlejfířka
14.05.2024 5 z 5

Kdo má rád fantasy a draky měl by si knížku přečíst.Já jsem přečetla jedním dechem a jsem moc spokojená.
Velké plus-krásně vázaná kniha.

Jlozkin
12.05.2024 5 z 5

Koupit tuhle knihu byla moje naprostá povinnost. Ne jen, že je nádherná, ale i ten velký hype kolem ní mi napovídal, že bude určitě dobrá. To jsem ještě vůbec netušila, jak moc!
Příběhu jsem propadla od první stránky, které mi ubíhaly pod rukami rychlostí blesku a za necelé dva dny jsem knihu přečetla. Tak moc se mi líbila, že jsem si pár dní na to koupila i audio verzi a do světa draků se s ještě větší chutí znovu ponořila.
Každá postava v knize má svůj smysl a taky mě každá postava opravdu bavila.
Z mého pohledu knize nechybělo absolutně nic.
Nejvíce mě v příběhu bavilo, jak se z Violet-nejslabšího článku, která je předem odsouzena k záhubě, postupně stává ta nejsilnější, která všem vytře zrak.
Konec knihy byl hodně emotivní, pocit zrady a ztráty ještě stále cítím ve svém srdci a další šok, který jsem nečekala, přišel na samém konci!
Teď už jen netrpělivě čekám, kdy konečně vyjde druhý díl.

kirstinrau
12.05.2024 5 z 5

Zaslúži si táto kniha taký hype? Za mňa určite áno. Dosť často sa mi stáva, že ak je okolo knihy veľký boom, ja som sklamaná. Tu to tak našťastie nie je a ja to milujem. Kecám, milujem draky a milujem Xadena.
Nie, nebudem preháňať. Teda aspoň sa posnažím. Autorka píše naozaj veľmi pútavo a kniha sa čítala vlastne sama. Dlho som odolávala slovenskému prekladu a čakala na český preklad, keďže tento jazyk viac preferujem. O to horšie sa mi vyhýbalo možným spoilerom.

Violett som si obľúbila hneď od začiatku a bolo mi jej ľúto. Celý život sa pripravovalo na pozíciu písarky, ale jej matka na poslednú chvíľu rozhodnutie zmenila a prinútila ju stať sa jazdcom ako aj jej súrodenci. Poslať dcéru na istú smrť? Dosť drsné. Violett preto nie je žiadná dokonalá hrdinka a to sa mi páčilo. Miestami som však škrípala zubami aká tvrdohlavá a nemotorná bola, že trocha tej dokonalosti jej pridať mohli. Srandujem. O to viac som práve zbožňovala drakov Traina a Andarnu. Jeho sarkazmus bol dokonalý a to prepojenie či už s jazdcami alebo druhmi bolo úžasne premyslené. Draci si určite zaslúžia vlastnú knihu. Verím, že by sme sa nasmiali.

Vedľajšie postavy si tiež uchmatnú vašu pozornosť. Pri niektorých ma mrzelo, že nedostali možno viac priestoru, keďže v tomto svete bojujete naozaj o každú sekundu. Príbeh je napínavý, možno občas predvídateľný, ale verím, že ako celok to budete milovať aj tak.

A Xaden? Pri ňom som tŕpla, čo od neho máme čakať a aké tajomstvá skrýva. Toto bol hrdina podľa môjho gusta. A linka enemies to lovers? Ku koncu som skôr myslela, že by to malo byť opačne. Posledné strany boli naozaj dych berúci a ja som zvedavá na pokračovanie lebo teda ten koniec som absolútne nečakala.

jitka_dankova
12.05.2024 5 z 5

Fascinující první díl fantasy pentalogie ze světa draků, vojenské akademie a války. Kniha působivě upozorňuje na problematiku Ehlersův-Danlosova syndromu a autorka do hrdinky vepsala své vlastní zkušenosti s bojem s touto nemocí a pocity a problémy, které lidi s EDS trápí. Znevýhodněná dívka bojuje o svůj život a stává se něčím, co si nevybrala. "Školní" prostředí vojenské akademie nabízí zajímavý kontrast odlehčeného života studentů, kteří se učí, trénují, soutěží a přitom jich tam postupně desítky umírají. Pro všechny je tam všudypřítomná smrt tak normální a jsou s tím smířeni. Dokázala jsem knihu číst a nebrečet pro všechny ty postavy, které knihu opustily už v prvním díle a to je co říct. Je to kruté, ale člověk si zvykne, protože si "zvykli" i hrdinové.
Za poslední dobu je to pro mne zatím jedna z nejlepších knih s draky. Vymyšlený magický systém i povahy draků mne hodně oslovily, draci jsou moje srdcová záležitost. A překvapení na konci prvního dílu bylo milé a pro mne naprosto nečekané.
Co se týká romantické linky, sexuálních scén, které jsou při propagaci knihy často zmiňovány, tak po této stránce mi kniha přijde průměrná a především hlavnímu hrdinovi jsem nějak nedokázala uvěřit sílu těch citů a kde k nim přišel. Sexuální scény jsem vlastně spíš přeskočila, nezaujaly mne. Užívala jsem si spíše ten boj znevýhodněné hrdinky a její inteligenci a lstivost. Zbožňuji chytré hrdinky! Knihu plně doporučuji a děkuji všem, kteří mne na ni upozornili (s ohledem na to, co obvykle čtu), opravdu jste se trefili s tím, že se mi kniha bude náramně líbit.

KajaPet02
11.05.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo mělo opravdu velký hype a já vlastně nevím proč, protože je to vesměs průměrné fantasy. Ale to neznamená, že se mi kniha nelíbila, byla jsem nadšená, opravdu miluju draky a takovéto ztvárnění akademie pro dračí jezdce (mimo jiné) bylo zajímavé čtení.

Děj byl svižný a zajímavý, četlo se to skoro samo, autorka má příjemný styl a ačkoli moc nemusím vyprávění v přítomném čase, tady mi to vůbec nevadilo. Postavy jsou sympatické, především draci Tairn a Andarna, miluju Tairnův sarkastický humor a Andarninu odvahu. Z lidí jsem si oblíbila Riannon, ta holka je fakt skvělá, a také Liama. Konec byl fakt pecka, ačkoli moje kamarádka hned na začátku téměř dokonale odhadla, co se stane, mě to nenapadlo dokud mi tu myšlenku neřekla. Opravdu se těším na pokračování, říkám si, že jsem si měla tuhle knížku přečíst později, abych nemusela tak dlouho čekat.

Pár připomínek bych měla, ale jsou to jen drobnosti. Jedna z těchto připomínek se týká lávky hned na začátku, přes níž musí uchazeči o studium v kvadrantu jezdců přejít před přijetím ke studiu, moc nechápu, proč je to prezentované jako tak obtížná zkouška. Jistě, hodně tam fouká, asi nebude úplně nejširší, ale stejně mi úmrtnost přijde trochu přehnaná. Také by asi učitelé soubojů z blízka mohli víc učit a méně předpokládat, že jejich studenti už bojovat umí. Myslím, že by to bylo efektivnější. To, že se tak vyřadí slabí, není úplně validní důvod k tomu, proč je hned házet do soubojů vlastně na život a na smrt, protože někteří kadeti úplně kašlou na to, že jsou souboje jen cvičné. Když někdo neumí bojovat při příchodu do školy neznamená, že je slabý a že se správným vedením nebude stejně dobrý jako ostatní.

Vlaďkaa4
10.05.2024 5 z 5

Wow wow wow. Knihu bych si sama nikdy nekoupila. Nečtu fantasy. Knihu jsem dostala jako dárek a kdybych mohla dám hvězdiček 5. Něco tak strujícího jsem dlouho nečetla.

Scheron
09.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak jsem podlehla trendu... a jsem velmi mile překvapena! Narozdíl od Touhy, která mě zklamala, je Čtvrté křídlo svěží, čtivé, se sympatickými postavami. A když mu prominete, že připomíná některá předchozí díla (což, přiznejme, dnes dělá každá druhá YA - jak taky chcete vymýšlet stále nové originální zápletky?), dostanete slušnou porci zábavy.
SPOILERY ->
Uznávám, že autorka má strukturu děje extrémně dobře vymyšlenou. Střídají se nám tu cykly, které fungují po celou knihu na principu "období klidu - akční scéna - upgrade hlavní postavy - období klidu". V mnohém mi tohle schéma připomínalo nějakou expící počítačovou hru, a myslím, že tohle je vzhledem k cílovce prostě geniální (Violet přejde Parapet a je přijata ke studiu; získá fyzickou sílu; dostane dva draky; dá se dohromady se sexy chlapem; zlikviduje úhlavního nepřítele; ovládne svoji magickou schopnost; a nalezne dávno ztraceného přítele). A přiznávám, že mě tyhle upgrady také velmi uspokojovaly a nutily mě číst dál - chtěla jsem další a další. Za tohle si autorka opravdu zaslouží maximální ohodnocení. Postavy jsem si taky oblíbila, všichni působili velice uvěřitelně, chovali se přirozeně a Xadena mám mnohem raději než namachrovaného arogantního Rhysanda. A velké plus má u mne první hlavní sexuální scéna, ta byla naprosto realistická a dost mi připomněla mě s manželem. :P
A teď ty výtky. Děj byl extrémně předvídatelný a nečekejte žádné mega překvapení, pokud po dobu čtení dáváte pozor. U Violet absolutně nefungovala její charakteristika křehké a jemné dívenky a odkazování na tento fakt bylo prostě divné. A měla jsem problém porozumět tomu, jak a proč mezi Vi a Xadenem ta láska vlastně vznikla, když nám bylo x-krát zdůrazněno, že Xaden chce Violet mrtvou. Konec mě zklamal. Jak už bylo řečeno, je těžké vymýšlet něco nového a skoro všechny kultovní i nové fantasy se věnují rebelii, svržení starého řádu a nastolení lepšího světa, takže není překvapení, že tomu bude stejně i v tomto případě. Ale stejně doufám, že se Vi ještě vrátí do školy a nebude novou Katniss tak rychle (jak mě zklamal vývoj v Divoké říši).

Četla jsem v originále, zatím jsem dala 4 hvězdy, tak uvidím, jak moc to ovlivní český překlad. Doufám, že tu úroveň nesníží. Později updatuju.

Mikky01
09.05.2024 odpad!

Čtení ukončeno na 350 stránce, nelze se prokousat do konce knihy, protože to je tak nelogické, až mi to drásá nervy. Kniha měla být brutální, mělo tam být sexuální napětí a spoustu dalšího. Nedostal jsem od toho vůbec nic. Očekávání veliké a zklamání zdrcující. Naprostá slátanina nesmyslů a kravin. Proč tak velká kampaň kvůli knize? Jsou jiné knihy, které by si zasloužily být vyzdviženy na piedestal. Za mě tohle fakt ne. Každopádně obálka je skvělá, ale chtělo být to jiný obsah . Můžete začít házet kameny

mil
08.05.2024 4 z 5

Přitáhlo mě nádherné zlato-černé provedení knihy. A od začátku jsem si rochnila, že to je přesně takové fantasy, jaké mám ráda. Je to drsný, dokonce brutální, svět draků a jejich jezdců. Je to svět plný magie.
Jen toho třaskavého sexuálního napětí bylo na mě moc. V tomto ohledu nám autorka nedala moc prostoru pro fantazii.
Moc se těším na pokračování. Závěr napovídá, že to ještě bude hodně zajímavé.

EvikU.
08.05.2024 5 z 5

Tak už i já patřím mezi knihomoly, kteří přečetly knihu, která zahýbala knižním světem fantasy knih a každý ji potřeboval mít ve své knihovně. Ano musím říct, že si to zaslouží. Kniha zaujme už svou obálkou a nádhernou ořízkou.

Violet Sorrengailovou si pro její povahu i krásu velmi rychle oblíbíte a nejde jí nefandit. Už jen pro její matku, která je všechno jen ne dobrá matka. Donutí ji nastoupit do akademie dračích jezdců, kde přežijí jen nejsilnější jedinci. Plní různé úkoly a postupují. Jen ti nejlepší se spárují s draky a stanou se jezdci.

Ti pak bojují proti ostatním zrůdám ve válce. Musí se cvičit a poznat svoji sílu, nadání, které získají od svého draka. Viollet se navíc potýká a velkou přitažlivostí ke Xadenovi. On je jejím nepřítelem nebo by alespoň měl být…jenže lásce se nedá poroučet a oba si pomáhají, místo aby šli proti sobě.

Scény s draky byly nejlepší. Dokonalost. Kniha nešla odložit a unesena napínavou dějovou linkou. V druhé polovině bych pár věcí proškrtala. Do knihy se hodily ( pastelové scény), ale mohlo jich být méně. Nevzala jsem do ruky erotický román, ale fantasy!

Ovšem konec to opět vylepšil a vygradoval v nádhernou jízdu. Nastala válka a boj. Nezáleží na tom, jestli jsou dokonale vycvičení, záleží jen na tom přežít! Kniha si zaslouží plné hodnocení. Užila jsem si ji.

Grohlinka
08.05.2024

A je to tady, neodolala jsem. Hodnotit knihu hvězdami nebudu, nebylo by to fér. Je tady spoustu nesmyslů? Je. Budování světa taky není nic moc. Je to neoriginální, až by jeden brečel, nicméně nemám z toho pocit úplné vykrádačky. Xaden je super, draci jsou super, Violet mi nelezla na nervy, což je s podivem. Uvidíme, co se z celé série vyklube, doufám, že to nesklouzne do kolonky, trapně overpowered hrdinka, alá Maasová. Ale já se přiznám, trošku s uzarděním, že jsem se nehorázně bavila a těším se na další díly, přestože zvrat na konci jsem čekala od začátku.

Konfu97
08.05.2024 5 z 5

Jedním slovem... BOŽÍ!!! Na knihu jsem se velmi těšila, v zahraničí způsobila obrovské bum a já už se nemohla dočkat až si jí přečtu. A jsem nadšená. Kniha předčila všechna moje očekávání a s hrdostí se přidává na nejvyšší stupeň mých nejoblíbenějších sérií. Kniha mě vtáhla do děje od první stránky, což se moc často nestává. Nechtěla jsem ji odkládat.. Věřím, že dostat se mi do rukou před dvěma lety, mám ji přečtenou během dvou dní.

Violet má těžký úkol. Stát se něčím, čím nechtěla nikdy být. Dokázat, že je stejně dobrá jako její sourozenci a nepošlapat jméno své matky.. A musím říct, že je mi velmi sympatická. Snaží se přežít, snaží se ukázat že není ta křehká dívka, za kterou jí všichni mají a že rozhodně není snadný cíl.

Proti ní stojí syn dávného nepřítele její matky. Tajemný, minulostí ocejchovaný mladík Xaden. Co si budeme. Kdo by se do něj nezamiloval :D

Rozhodně jsem přemýšlela jaká zápletka z minulosti se zde objeví. Něco málo jsem čekala, ale u určitých věcí jsem koukala jako tele na nová vrata :D Celkový popis akademie, Údolu a všech ostatních míst a základem se mi moc líbilo. Úplně jsem si to dovedla představit.

No a draci? Jsou svými pány a rozhodně si nenechají poroučet lidmi. Své jezdce si pečlivě vybírají a nedělá jim problém ty nevhodné spálit.

No a ten konec? Knihu jsem zavřela a začala nadávat, že nemám druhý díl a anglicky číst neumím. :D

Sečteno a podtrženo.. TOHLE PROSTĚ MUSÍTE ČÍST!

orson
07.05.2024 4 z 5

Jako jóó, bylo to docela dobrý, tedy dobře napsaný, napínavý, čtivý, ale pár věcí mi tam nesedlo. Jednak nejsem cílovka (to bych musel mít tak o 30 méně), takže mi tam ty erotické scény spíše vadily a připadaly zbytečné, a pak taky některé věci úplně postrádaly logiku (křídlo je tak slabé, jako nejslabší článek a tak půlku rekrutů zabijeme i když jsme pořád v ohrožení, a pár dalších...) Na H. Pottera, Hry o trůny a podobně to nemá, ale jako dalo se a další díl si taky určitě přečtu.

monikasbookclub
07.05.2024 5 z 5

Myslím si, že u této recenze není ani nijak nutné se rozepisovat. Tak jako další miliony lidí mě pohltil samotný děj, postavy i svět. Knížka je opravdu tak skvělá, jak se všude píše a jsem za to ráda. Mnohokrát jsem na internetu naletěla, ale knížka je tak, jak se všude píše.Takže pokud ještě váháte určitě se do knížky pusťte, ať se můžeme spolu těšit na její pokračování!