Země Pána Boha

Země Pána Boha https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536718/bmid_zeme-pana-boha-66226c6b0f2a4.jpg 4 19 4

Glatz série

< 2. díl >

V Kladsku už se pátračům znovu házejí klacky pod nohy. Přitom tenhle odložený případ zavání od samého počátku… V údolí poblíž Lázní Dušníky, na hranici s mladým Československem jen pár kilometrů od Náchoda, se konečně našly ostatky dcery prosperujícího dovozce doutníků, jejíž únos za první světové války vyděsil celé kladské hrabství. Došetření případu, jenž byl tehdy odložen s poukazem na to, že pohřešovaná se patrně stala obětí obchodníků s bílým masem, se ujímá velitel skromné mordparty z blízkého Glatzu/Kladska. Píše se květen 1921, hrdelní zločiny by se v provinčním městě pod horami daly spočítat na prstech jedné ruky, ale zbrklý strážmistr Koschella se od přehmatů při rozkrývání „geometrických vražd“ v prvním svobodném roce v lecčem poučil. Vydává se po vychladlé stopě jako ohař a brzy odhalí klubko hejsků provozujících důmyslnou lichvu. Avšak hněv tento pruďas v uniformě dosud zkrotit nedokázal. Když v roli samozvaného mstitele katastrofálně selže a popraví hlavního podezřelého elektřinou v městských lázních, hrozí mu víc než vyhazov a káznice. Na scéně se tedy znovu objevuje kapitán Wilhelm Klein, zmrzačený veterán z Flander, jenž své postižení kompenzuje analytičností šerloka. A chutí k jídlu. V zapadlém koutě Pruska, který ani do příští války nebude polský a který Bůh ve své dobrotivosti nejspíš přehlíží, bude nucen v zájmu někdejšího podřízeného pátrat na zapřenou. Třeba se to hodí. Tlaky uvnitř policejního sboru a tři další vraždy napovídají, že v logice případu něco nehraje… Druhá část detektivní retrosérie z kladské kotliny uchystala publiku množství překvapivých odhalení na způsob partie šachu. Navíc nezapomínejme, že pod staroslavným pevnostním městem se nachází spletité podzemí, jako stvořené pro neřestné rejdy! MP3 ke stažení (715 MB)... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook , Slovart (ČR)
Originální název:

Kraj Pana Boga , 2020


Interpreti: Jakub Gottwald
více info...

Přidat komentář

koppy
13.01.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila víc než první díl. Autor umí mistrně gradovat příběh. Zápletky se zamotávají, aby se v závěru, když už si myslíte, že se vše vyjasní a rozuzlí, ještě něco přidalo a vy pak si řeknete, jakto, že jsem to neviděl hned. :-)

bosorka
03.08.2023 4 z 5

Pomalejší rozjezd, ale jinak si i druhý díl série Glatz udržel velmi slušnou úroveň, které nahrává především ponurá atmosféra. Autor výborně pracuje s reáliemi dolnoslezského kraje. Nechybí napětí a překvapivé momenty.


certchlup
14.04.2023 5 z 5

Ještě lepší než první díl. Klein už je uvěřitelnější a Koschella je ještě o něco sympatičtější. Má to větší spád, než přechozí díl. Jen bych upozornil na skutečnost, že slovo "workoholik" se tehdy nemohlo objevovat v přímé řeči. Rovněž- těžko mohl ve městě Glatz existovat tým policejních techniků. Možná, že neexistoval nikde v celém Německu. Ty se postupně vytvářely až mnohem později. Beletrie je to ovšem skvělá.

Ulala
13.04.2023 5 z 5

Poklidný začátek, který je narušen nálezem mrtvé, pohřešované už 5 let, se vyvíjí neuvěřitelně hekticky. S mimořádným nasazením so do akce zapojuje Franz Koschella, který je dokonce zatčen a obviněn z vraždy. Obrat nastává příjezdem kapitána Wilhelma Kleina, kterého opustila jeho přítelkyně, která mu úspěšně pomáhala s uzdravením a závislosti na morfinu. Autor postupně odhaluje tajemství, které zahaluje smrt Sabine, dceru dovozce doutníků. Napínavé, zajímavé a spolu se specifickým stylem autora, je příběh velmi přitažlivý a kromě toho Kłodsko je velmi zajímavá země.

Štítky knihy

historické detektivky Kladsko

Autorovy další knížky

Tomasz Duszyński
polská, 1976
2022  80%Glatz
2023  89%Země Pána Boha
2023  78%Smršť

Kniha Země Pána Boha je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x