Duna přehled

Duna
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29766/bmid_duna-7YI-29766.jpg 4 3427 3427

Duna série

< 1. díl >

První kniha z cyklu kronik o planetě Duna, fenomenálního díla světové sci-fi. První díl šestidílného sci-fi románu vypráví o pouštní planetě Arrakis s naprostým nedostatkem vody a jediným známým nalezištěm zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život a které poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti. Román vyšel poprvé v roce 1966, získal několik literárních cen (např. Nebula) a měl u čtenářů omračující ohlas. Podle románu vznikl o dvě desetiletí později i film, který natočil známý režisér David Lynch. Frank Herbert svůj úspěch rozvinul v pěti pokračováních zachycujících následné osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí. Šestisvazková sága Duna amerického spisovatele Franka Herberta patří do zlatého fondu světového science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Dune , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (514)

kristleko
dnes 5 z 5

(SPOILER) Herbertův svět je svébytnou kombinací klasických futuristických motivů a zvláštní starosvětské atmosféry s islámským nádechem. Politicky je to sci-fi verze středověkého feudalismu, kde imperátor uděluje vznešeným rodům jako léno místo hradů celé planety, mezi kterými se cestuje ohnutým prostorem v lodích řízených navigátory kosmické Gildy. Po dávné galaktické válce proti myslícím strojům a robotům však složitější výpočty a dedukce místo počítačů provádějí speciálně trénovaní lidé (mentati) a boj se vede hlavně chladnými zbraněmi (kvůli ničivému efektu při kontaktu laserpalu s obranným štítem). Létá se v ornitoptérách, v pozadí utkává sítě sesterstvo Bene Gesserit a celý ten vesmír dává do pohybu drahocenné koření zvané melanž, které se těží jen na planetě Arrakis, avšak pod dohledem obávaných písečných červů... Právě tam začíná celý příběh, kdy se planeta zvaná též Duna stává dějištěm zákeřného spiknutí imperátora a prohnaného barona Harkonnena proti vévodovi Atreidovi, jenž se v očích vládce impéria stal příliš mocným. Do tohoto politického boje však nečekaně vstupují nadpřirozené schopnosti Paula, syna zavražděného vévody. Melanž mu pomáhá rozvinout předzvěstné schopnosti a mezi všemi variantami budoucnostmi nachází skulinu, jež mu umožní přežít a chopit se moci. Paul dlouho váhá, zda své vidině podlehnout, naplnit proroctví tajemných fremenů skrytých v hlubinách pouště a jako božský vůdce těchto neohrožených jezdců na písečných červech se postavit imperátorovi a rozpoutat džihád, v němž jdou fanatické pluky pod vlajkou Atreidů a drancují vesmír ve jménu proroka MuadDiba... První díl Duny nedá čtenáři nic zadarmo a chvíli trvá, než se sžije s jeho aktéry a zákonitostmi, dost v tom ale pomáhají výborné filmy Denise Villeneuva. (9/10)

Milan334
28.05.2024 5 z 5

Naprosto skvostné čtení.


aildov
25.05.2024 5 z 5

Po zhlédnutí obou filmů, které byly vizuálně úžasné, jsem toužila poznat tento svět více do hloubky a jsem ráda, že jsem tak udělala. Četla jsem Dunu v originále, byla napsaná velmi čtivým jazykem a i když jsem věděla, jak některé věci dopadnou, byla jsem napjatá do poslední chvíle! Oceňuji také slovníček na konci knihy a dodatek o ekologii, náboženství a politice, který nás uvede ještě hlouběji do porozumění o historii celého vesmíru.
Frank Herbert vytvořil velmi promyšlený fantasy svět, do kterého jsem se za ten měsíc čtení tak vžila, že je mi až trochu líto, že se na planetu Arrakis nikdy nepodívám. :)

všechny komentáře

Související novinky (15)

Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

15.04.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (13. týden)

03.04.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (12. týden)

27.03.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1966 - Hugo Award (Best Novel)
1965 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Duna v seznamech

v Právě čtených299x
v Přečtených4 792x
ve Čtenářské výzvě571x
v Doporučených464x
v Knihotéce1 432x
v Chystám se číst1 646x
v Chci si koupit357x
v dalších seznamech46x