Fašismus: Varování přehled

Fašismus: Varování
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390502/bmid_fasismus-varovani-XTR-390502.jpg 3 84 84

Fašista je podle autorky ten, „kdo tvrdí, že mluví jménem celého národa nebo skupiny obyvatel, naprosto ho nezajímají práva ostatních a je ochoten použít k dosažení svých cílů násilí a veškeré další nezbytné prostředky“. V takto širokém pojetí pak pod pojem fašismus autorka zahrnuje i další totalitní hnutí a ideologie. Téměř celé 20. století probíhalo ve znamení střetu demokracie s fašismem, jehož obětí se staly desítky milionů lidí. Po hrůzách druhé světové války se zdálo, že svět už nepřipustí, aby se duchovní dědicové Hitlera a Mussoliniho pokusili o návrat. Madeleine Albrightová vychází ze své dvojí zkušenosti dítěte, jehož život válka silně poznamenala, i výrazné osobnosti světové politiky, jíž se stala během své úctyhodné diplomatické kariéry, a tento optimistický předpoklad zpochybňuje. Dokazuje, že fašismus nejen že přežil 20. století, ale v současnosti představuje daleko vážnější hrozbu pro mír a spravedlnost než kdykoli po roce 1945. Kyvadlo dějin směřující po pádu Berlínské zdi k demokracii se vydává opačným směrem. V čele USA, nejvýznamnější opory svobodného světa, stanul člověk, který rozděluje společnost a otevřeně pohrdá demokratickými institucemi. V řadě zemí světa oslabuje politický střet a posilují extrémy, ať už pravicový nebo levicový. Političtí vůdcové jako Vladimir Putin nebo Kim Čong-un se uchylují k taktice, již používali ve dvacátých a třicátých letech fašisté a nacisté. Madeleine Albrightová ukazuje – a v tom spočívá varování z podtitulu –, jak snadno se v dnešní době mohou populisté různých odstínů zneužitím slabin demokracie dostat zcela legálním způsobem k moci. V tomto smyslu nás její kniha volá k odpovědnosti porozumět vážnosti situace, pokud se chceme vyhnout opakování tragických chyb minulosti. Nová kniha Madeleine Albrightové představuje osobně laděné, naléhavé a důkladné zkoumání fašismu a jeho různých podob ve 20. století.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Fascism: A Warning , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fašismus: Varování. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Zuzie
25.02.2024 5 z 5

Madeleine se snaží předat v této knize svůj znepokojující pocit ohledně úpadku liberálních demokracií po celém světě. (ALE především varuje Američany a i svět před Donaldem Trumpem). Celé to na mne působilo spíše dojmem hrůzy. Místy jsem nevěděla, zda Trumpa využívá opravdu jen jako jakýsi příklad, nebo útočí záměrně. Nicméně mnohdy se v něm nemýlila. Když autorka uváděla jeho jednání – podpora autoritářství, nebylo mi vnitřně dobře. Na několika stránkách na mne Medeleine působila, jako kdyby se řídila rovnicí fašismus = autoritářství. Zaměňování pojmů bych si neuvědomila, kdyby mne kniha nedonutila o napsaném přemýšlet.
Velmi oceňuji její výklad událostí, vzestupu a pádu Benita v Itálii, dále Hitlera v Německu, Putina v Rusku, Erdogana v Turecku, Kima „Rakeťáka“ v KLDR, Franco ve Španělsku, Orbán v Maďarsku atd. Hořký pocit zanechává čtení o Polsku. Ovšem velmi mile překvapenou mne Medeleine zanechala, když se zabývala i Venezuelou a Hugem Chávezem. Líbilo se mi její vyprávění, jaké to bylo se setkat s některými muži, kteří řídili politickou scénu.
S jejím tvrzením, co muže vysoko postavené spojuje, naprosto souhlasím: „Všechny je pojí vlastní domněnka či rozhodnutí, že ztělesňují ducha národa, mají na vše odpověď a neomylný instinkt. Jsou přesvědčeni, že jsou chytřejší než všichni ostatní a že všechno zvládnou sami,"
Tuto knihu doporučuji. Pro mne samotnou byla skvělým počátkem, jak pochopit jisté události a jevy. Nakoplo mne to k tomu, dozvědět se více. Nikdy jsem se o politiku, mezinárodní diplomacii nezajímala. Žila jsem si v bublině, že dokud nějakou svobodu mám, dokud ještě vidím světlo demokracie, je vše v pořádku. To se touto knihou velmi změnilo. Za mne kniha má svůj velký přínos.

namornice
20.01.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila. Madeleind Albright v ní popisuje vzestup tři fašistických lídrú 20 století Musoliniho, Hitlera a Franca. Pokračuje pohledem na současné vůdce jako Putin, Kim, Erdogan nebo Orbán a hlavně pak Trump. A varuje tak třeba i před vzestupem autokratických režimů a na nutnost neustále obhajovat demokraci. Popisuje své osobní zkušenosti z různými režimy a i přes velkou dávku politiky a historie je to kniha velice čtivá.


radusak9806
27.09.2023 3 z 5

Dnešní optikou je to možná ještě trochu děsivější čtení. Obzvláště jsem se hořce usmála u čtení o tom jak v Polsku jen tak tak neprošli protipotratové zákony.
Nicméně v něčem je ta kniha až příliš černobílá a do "svých" tu rypano není.
Nevím co dodat

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. - 25.11.)

19.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Fašismus: Varování v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených120x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených4x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech1x