Glatz přehled

Glatz
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532545/bmid_glatz-65d4e3451967a.jpg 4 45 45

Glatz série

1. díl >

Ani pomezí není imunní vůči vraždám. Zvlášť na hraně doby, kdy se lámou charaktery. Staroslavné Kladsko v kotlině, jež kdysi náležela k českému území, je pro své krásy přezdíváno Malou Prahou. V dubnu 1920 se však na zdejším kamenném mostě, který připomíná miniaturu toho Karlova, najde brutálně zohavená mrtvola místní celebrity. Když k ní přibudou další a posádkové město nazývané tehdy většinovými německými obyvateli Glatz se málem začne měnit v jatka ze severských detektivek, je z Berlína povolán ten, kdo má vraždění přijít na kloub. Kapitán Wilhelm Klein má asi příjmení vhodné nejvýš pro kmána, nicméně se s velkou vervou zakusuje do případu, za nímž se očividně skrývá děsuplně symbolický vzorec. Klacky pod nohy mu při tom házejí jak vzpurní strážničtí jelimani, které dostal k ruce, tak elita z radnice a místní pevnosti. O nalezení pravdy jako by tu nikdo ani nestál. Vždyť i sám Klein má co dělat, aby v sobě přehlušil drásavá traumata z bojů na flanderské frontě. Jenže osud je nelítostný. Další hrůzy na sebe v divokých začátcích Výmarské republiky nenechají dlouho čekat a mezi podezřelými figuruje i všetečný český poslanec ubytovaný v hotelu. Protože co když za vším stojí vysoká politika? Poznejte ponurou tvář města, jež nabízí víc než proslulé trhy! Úvodní díl kladské detektivní série ukáže, že zločinu se nejlíp daří v závětří pohraničí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Glatz , 2019


Interpreti: Jakub Gottwald
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Glatz. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

soupik2012
12.03.2024 audiokniha 4 z 5

Velmi pozvolné tempo vyprávění. Dialogy složené výhradně z holých vět. A příběh vyprávěný ve 3. osobě. Mám téměř pokaždé potíže, naplno se ponořit do takto napsaného příběhu. Především mi vadí absence přímé řeči, která mě vtahuje do děje. Ani tento z počátku nebyl výjimkou. Naštěstí se tempo vyprávění postupně zrychluje a příběh se stává mnohem záhadnějším a zajímavějším. Ale zase mě nepotěšil závěr, který byl zbytečně překombinovaný. Obyčejný příběh o lidské pomstě, bych přijala s větším nadšením. Ještě musím vyzdvihnout poměrně dobře vystiženou atmosféru příběhu a také jednotlivé rysy všech postav. Celkově se jedná o dobře odvedenou řemeslnou práci, ale nic navíc. K audioknize nemám žádných výhrad a opravu velice dobře ji načetl pan Jakub Gottwald.

milary
17.01.2024 4 z 5

Slezský Glatz r. 1920, osídlený převážně německým obyvatelstvem.
Dvě násilné smrti jsou důvodem pro příjezd berlínského armádního vyšetřovatele Wilhelma Kleina. Sám tajemný vyšetřovatel "odjinud" vzbuzuje značnou nelibost nejrůznějších místních hlavounů, zejména když si vybírá k ruce outsidery, rebely a podobné nepoddajné z policejního sboru.
A navíc se zdá, jakkoliv se důvody k vyšetřování množí, že jaksi chybí obecné nadšení pro odhalení pachatele(ů) zločinů, pozadí se komplikuje, indicie jsou fantaskní a stopy končí pod kobercem.

Hodně se mi to zamlouvalo, postavy jsou skvělé, dění vycizelované a napětí ažaž. Nemůže to nepřipomínat Kutschera, ale žádná nápodoba, kdepak. Autorův styl psaní je osobitý a brilantní.
Konec? No - na mě už trochu "přemyšlený", ale...

Poslouchala jsem audioknihu čtenou Jakubem Gottwaldem a byla jsem spokojená. Dalšího Kleina si určitě ujít nenechám.


jaroiva
24.11.2023 3 z 5

Samotná detektivní linka mě moc nezaujala. Ale prostředí celkový dojem vylepšilo, zaujalo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Glatz v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit12x