Nadvláda přehled

Nadvláda
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204012/mid_nadvlada-yBG-204012.jpg 4 47 47

Co kdyby se v roce 1940 nestal britským premiérem Wisnton Churchill, ale lord Halifax? Británie by rychle uzavřela mír s Hitlerem, odpovídí C. J. Sansom, a v roce 1952 by byla dávno v úplném područí Německa. A právě v roce 1952 začíná román Nadvláda. Pojem „druhá světová válka“ neexistuje, místo toho se říká „Dunkirkské tažení“ – a německo-sovětská válka se vede daleko na východě na frontě táhnoucí se skoro dva tisíce kilometrů. Z Británie se stal totalitní stát, britský tisk, rozhlas a televize jsou přísně kontrolovány, ulice hlídají násilničtí příslušníci Zvláštních pomocných sborů. Hlavní hrdina románu, vládní úředník David Fitzgerald, pečlivě zatajuje svůj židovský původ, protože britští Židé čelí stále větším omezením. V pozadí se skrývá Winston Churchill, který je vůdcem odboje. A v Briminghamu je v blázinci uvězněn vědec Frank Muncaster a s ním i jeho tajemství, které by mohlo navždy změnit rovnováhu světových sil. Pečlivě prostudované reálie toho, „co by bylo, kdyby“, dokreslují věrohodnost napínavých dobrodružství, špionážní zápletky i čtivost napínavě napsaného románu.... celý text

Detektivky, krimi Sci-fi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Dominion , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nadvláda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

uzivatel4277
24.02.2024 4 z 5

Jak už zde někteří komentující napsali, kniha je na mnoha místech až příliš dlouhá. Zbytečně natahuje některé chvilky, aby se pak konec udál strašně rychle. Postavy jsou každopádně velmi zajímavé a různorodé, příběh je taktéž zajímavý a promyšlené to má autor taky dobře. Už jsem četl několik knih, které se zabývaly alternativní historií druhé světové války a tahle je rozhodně jednou z nejlepších.

petr_
16.10.2020 4 z 5

Tato kniha se mi nečetla dobře i když byla zajímavá. Fiktivní historie z Velké Británie, která podepsala po porážce Francie mirovou smlouvu s Německem a co z toho mohlo být. Naprosto deprimujícím způsobem na mě zapůsobilo prostředí válečné (nebo poválečné) doby, celá Evropa podlehla nacionálnímu totalismu.
Vlastně je to kniha o nesprávných rozhodnutí, ať už jedinců, nebo lidí s politickými pravomocemi, což vlastně byla politika appeasementu, které způsobují osobní i národní tragédie, kdy je čím dál obtížnější zvrátit nežádoucí stav.
Takže členové odboje, riskovali životy a čelili fašizaci země. V knize je dobře popsáno napětí, které museli snášet lidé pracující pro odboj, aby splnili svoje úkoly. A to bylo to, co na mě působilo až mrazivým dojmem a měl jsem z toho nepříjemné pocity během četby. Ptal jsem se sám sebe, zda bych něco takového dokázal.
Ani mi nevadí, že příběh nemá žádný velký konec, nebo odhalení, protože popis toho, co všechno je člověk schopen udělat i za cenu, že bude ubližovat jiným lidem je podle mě naprosto přesný.
Zajímavá je také spojitost celé fašistické společnosti v Anglii s poměry na internátní škole, tak jak ji Frank prožil. Někteří lidé budou zlí, pokud jim to jejich okolí bude tolerovat.


dan-sam
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem sháněl delší čas, přeci jen je to už nějaký pátek od doby, kdy byla vydaná, a není to žádný bestseller aby byla neustále reprintovaná.
Velmi rychle jsem se ponořil do alternativní Británie a cítil onen dobře známý pocit z tamní společnosti. Bylo zajímavé sledovat, jak se "britství" setkává s nacismem, ale ještě mnohem děsivější byly jednotlivé detaily [ať už role známých "rozumných" postav (Rommel) nebo těch nerozumných (Heydrich)]. Člověk i v tom natahovaném příběhu cítil, jak je zatraceně rád, že to dopadlo úplně jinak a že některým zkouškám jsme nemuseli být podrobeni. A, samozřejmě, hvězdička navíc za nečernobílé postavy a jejich motivace.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nadvláda v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x