Rozložíš paměť přehled

Rozložíš paměť
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519399/bmid_rozlozis-pamet-q3E-519399.jpg 4 240 240

Ve 3.37 probudí hrdinu románu telefon a noční hovor s matkou rozčeří hladinu vzpomínek. Vrací ho do období dospívání v moravském Přerově, k zážitkům queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě, navíc v rodině, kde není peněz nazbyt. Vynořuje se prostředí, které trestá odlišnost. Hrdina doslova rozkládá svou paměť, jako když si prohlížíme staré fotografie a hledáme drobné detaily, které mnohdy prozrazují víc než to, co je zjevné na první pohled. Vypráví o matce, otci a dědečkovi, o šikaně, alkoholismu nebo o vyrovnávání se s odlišnou sexuální orientací. Rozebírá na jednotlivé součástky nejen vlastní vzpomínky, ale i jakousi kolektivní paměť celé rodiny. Křehký debut je unikátním pokusem vnést do českého kontextu témata světové literatury. Také svým stylem by se snadno mohl řadit vedle tvorby autorů, jako jsou Ocean Vuong nebo Édouard Louis.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozložíš paměť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

mahdal
dnes

O knize jsem se dozvěděl díky časopisu Host a také díky nominaci na Magnesii Literu. Po knize jsem sáhl i díky jejím úspěchu v této soutěži.
Teď už ke knize: Začnu povrchně - všichni známe rčení "nesuď knihu podle obalu", většinou se k obálkám knihy nevyjadřuji, nebo je pochválím (viz komentář ke knize Možnosti milostného románu), zde si dovolím konstatovat, že obal této knihy mě nezaujal, dokonce mě od četby odrazoval. Omlouvám se. Jsem však rád, že i díky nominaci a úspěchu v Magnesii Liteře jsem si knihu přečetl.

K příběhu: Už od prvních stránek si čtenáři nutně musí vybavovat E. Louise, ne jen tématem, ale taky velmi podobným jazykem (překlad S. Vybíralová). Shodné rysy v tematické rovině jsou až do očí bijící: protiklady společenských vrstev, vyrovnávání se s vlastní identitou a sexuální orientací, šikana, alkoholismus, snaha vymanit se ze společnosti, které jsem členem a mnoho dalšího.
Přesto je to pro českou literaturu velmi důležité dílo, neboť čtenářům nabízí českou perspektivu na tuto problematiku.

zdencaaa
28.05.2024 5 z 5

Nepamatuju, kdy naposled ve mně kniha českého autora vyvolala tolik emocí, jako Rozložíš paměť. Stejně jako autor jsem vyrůstala na malém městě, menším než Přerov, ale shodou okolností nedaleko Přerova. A také jsem zažila šikanu..asi proto se mi tahle kniha vpálila do srdce. Nejsem spisovatelka, proto jsem autorovi vděčná, že dokázal pojmenovat pocity a vzpomínky na dětství, protože já ty své pojmenovat nedokážu, byť jsou hodně podobné těm jeho.


Knižní střípky
28.05.2024 5 z 5

Jsou knihy, které můžete doporučit k případnému přečtení, potom jsou knihy, kde se chce člověku říct – tu si prostě musíš přečíst. ROZLOŽÍŠ PAMĚŤ patří samozřejmě do té druhé kategorie.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

všechny komentáře

Související novinky (2)

Žebříček nejprodávanějších knih (18. týden)

09.05.2024


Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2024 - Cena Jiřího Ortena
2024 - Magnesia Litera (Litera za prózu)


Kniha Rozložíš paměť v seznamech

v Právě čtených32x
v Přečtených310x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených18x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst331x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech7x