Kdy už přijdou dobré zprávy? - psychologická detektivka

recenze

Kdy už přijdou dobré zprávy? (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Kdy už přijdou dobré zprávy?

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Je to už třicet let, co se stal jeden absolutně příšerný zločin a právě teď má být na svobodu propuštěn pachatel, který si odseděl celý trest. Jenže jsou tu pozůstalí a policie se obává, že by je mohl opět vyhledat...

Musím se přiznat, že dokud jsem nezaregistrovala tuhle knihu, vůbec jsem netušila, že existuje nějaká série o Jacksonu Brodiem. Ano stydím se, ale budiž mi k dobru, že než jsem začala číst tenhle třetí díl, napřed jsem přečetla první dva (Neuzavřené případy a Něco za něco).

Kdy už přijdou dobré zprávy? je, stejně jako předchozí díly, prezentována jako detektivka, ale já s tímhle označením tak úplně nesouhlasím. Ano, patří to sice do tohoto žánru, ale zároveň je to hodně psychologické a rovnou říkám, že na tohle čtení někteří "nebudou mít nervy". Autorka se totiž velmi vyžívá v detailech a občas se i může zdát, že totálně odbíhá od tématu. Jenže! Kouzlo jejích knih se většinou ukrývá až ke konci, kdy několik vypravěčských, do poslední chvíle nesouvisejících linek do sebe zapadne.

Já osobně většinou to nimrání se v detailech nemám ráda, ale Kate Atkinson to podává takovým způsobem, že jsem byla zcela nadšena. Je také pravda, že její knihy se nedají číst stylem "jen tak rychle přelétnout řádek". Ne, čtenář se musí ponořit a čekat, kdy přijde ta pravá chvíle, aby mohl na chvilku vyplavat a nadechnout se. Nebojím se tvrdit, že je to hodně niterné a právě to se mi na celé sérii moc líbí.

Dovolím si i poznamenat, že tak úplně nedoporučuju číst tuhle knihu bez znalosti předchozích. Sice je tu případ(y) uzavřen, ale některé drobné detaily, které jsou v minulých dílech a tady ne (mám na mysli předchozí vývoj třeba J. Brodieho), prostě mohou lehce chybět.

Kdy už přijdou dobré zprávy? je výborná psychologická detektivka, kterou bych doporučila číst pokud máte rádi takové ty "specialitky". Tahle série by si vůbec celkově zasloužila víc pozornosti, aby zbytečně neutekla více lidem, tak jako mně.


Kdy už přijdou dobré zprávy? Kdy už přijdou dobré zprávy? Kate Atkinson

Další detektivka s Jacksonem Brodiem. Před třiceti lety došlo v idylickém zákoutí venkovském Devonu k hrůznému zločinu. Šestiletá Joanna byla u toho. A teď má pachatel vyjít na svobodu. Předčasně zmoudřelá šestnáctiletá Reggie ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář