ŽIJU BEZ DĚTÍ

recenze

Žiju bez dětí (2024) 3 z 5 / Knižní střípky
Žiju bez dětí

65/2024
ŽIJU BEZ DĚTÍ
MARTINA HYNKOVÁ VRBOVÁ
Nakl. CPRESS
Rok vydání 2024
288 stran
3,5*/5

Knihu rozhovorů Martiny Hynkové Vrbové jsem začala číst již v dubnu. Nečetla jsem ji najednou, vždy čas od času jsem si ji vzala a přečetla jeden dva rozhovory... Nechtěla jsem, aby mi výpovědi těchto žen splynuly, chtěla jsem se poctivě věnovat vždy jedné jediné a její příběh potom nechat chvilku doznít... Takové byly plány a v podstatě jsem je tentokrát i dodržela...

Všechny ženy v této knize spojuje ten fakt, že nemají děti. Některé chtěly, ale bohužel to nešlo, jiné se zase z různých důvodů vědomě rozhodly děti nemít. Poslání této knihy pro mě tkví v tom, že je naprosto v pořádku, když se žena rozhodne nemít děti. Toto rozhodnutí jsem nikdy nezpochybňovala, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo se v tom rýpat. Bohužel naše společnost je stále nastavená tak, že žena mít děti musí, a ta, co je nemá, je divná. Smutný fakt.

Zároveň však musím říci, že jsem si myslela, že mě kniha zasáhne více. Některé rozhovory mi přišly, že v podstatě o bezdětnosti dané ženy se zde hovořilo pouze okrajově. Potom zde bylo několik žen, které mi svými postoji k životu nakonec přeci jen splynuly, byly si názorově hodně podobné. Neberte to jako kritiku, jen jako takový můj poznatek.

Co mě však mrzí velice, bylo množství chyb, mnohdy opravdu hrubek. Na druhou stranu zde byly krásné ilustrace, škoda tedy, že konečné úpravě textu nebylo věnováno více pozornosti.

I když jsem ke knize měla pár výtek, rozhodně ji stále považuji za hodně důležitou. Zpracovává velmi silné a bolavé téma. Přála bych všem ženám, které se vědomě rozhodly nemít děti, aby se přestaly setkávat s odsudkem okolí. A všem těm, které děti mít nemohou, aby nemusely čelit dotěrným a naprosto nevhodným dotazům.
(KVĚTEN 2024)


Žiju bez dětí Žiju bez dětí Martina Hynková Vrbová

Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna... více


Komentáře (0)

Přidat komentář